SÆT DINE NØDDER OG FRØ I BLØD

Lær om iblødsætning, og hvordan man gør det.

20190220153219-3889us

Hvad sker der, når du blødgør nødder og frø?

Ligesom med frø, korn og bælgfrugter indeholder nødder store mængder af antinæringsstoffer. Disse stoffer binder næringsstofferne og kan i store doser beskadige tarmens villi (meget små tarmtotter, der optager næring). Nutidens forskning er enig i, at for mange af disse stoffer i kosten har en negativ indvirkning på vores helbred. Dette kan blandt andet føre til alvorlige næringsmæssige mangler. 100 gram økologiske mandler indeholder ca. 1200 mg fytinsyre (antinæringsstof). Det anbefalede daglige indtag er på mellem 100-800 mg pr. dag, afhængigt af personens tarmsundhed. Jo sundere tarmen er, desto flere antinæringsstoffer kan personen klare.

Ved at sætte nødderne i blød i ca. 10 timer og derefter lade vandet dræne fra i ca.10 timer reduceres mængden af antinæringsstoffer, og det gør nødderne mere fordøjelige.

Nødder og frø, der ikke behøver at blive spiret før indtagelse, men som kan nøjes med kun at blive sat i blød, er: Mandler, valnødder, cashewnødder, hasselnødder, pekannødder, macadamianødder, solsikkefrø, græskarfrø, hampfrø, sesamfrø, hørfrø, chiafrø og psylliumfrø.

img20190702180821047-t2l82f

Rensning og Iblødsætning

Skyl frø og nødder under vandhanen inden iblødsætning. Dette er især vigtigt for chiafrø, hørfrø og psylliumfrø, da deres iblødsætningsvand ikke hældes fra.

5c76b843dc17b.jpeg

Skylning

Hæld iblødsætningsvandet fra for alle frø undtagen chia-, hør- og psylliumfrø. Deres iblødsætningsvand hældes ikke fra, fordi deres sunde vandopløselige fibre har forladt frøet og lagt sig i iblødsætningsvandet. Skyl grundigt.

5c76b843dc17b.jpeg

Afskalning

Hvis du er følsom over for antinæringsstoffer og føler, at maven brokker sig, efter at du har spist af dem, kan nogle af dem afskalles. Da den største mængde antinæringsstoffer sidder i skallen, er dette en effektiv metode. Afskalning sker efter iblødsætningen ved at fylde en skål med vand og gnide frøene mellem hænderne. Mandlernes skind kan “smuttes” af. Frø, der kan afskalles, er solsikkefrø, sesamfrø, mandler, paranødder og hasselnødder.

5c76b843dc17b.jpeg

Tørring

Efter iblødsætning skal nødder og frø stå og tørre i 8-12 timer. Dette kan let gøres ved at lade nødderne/frøene stå i en luftig si. Med denne metode bliver nødderne/frøene ikke helt tørre, men det gør ikke noget. Solsikke- og sesamfrø kan udvikle en lille spire i løbet af denne periode. Du kan også tørre nødder og frø i en tørreovn eller i en almindelig ovn.

-546qtw

Opbevaring

Når det meste af vandet fra nødderne/frøene er løbet ud, opbevares de bedst i køleskab i åben beholder, hvorfor man bare kan flytte hele sien/dørslaget ind i køleskabet. Afhængigt af hvor tørre nødderne er, har de forskellig holdbarhed. Græskarfrø og cashewnødder er vanskelige at tørre og har derfor en holdbarhed på kun 2-3 dage i køleskab. Andre frø som valnødder og mandler kan holde op til 1-2 uger i køleskab. Det er en effektiv metode at indfryse frø og nødder efter iblødsætning, da de så holder meget længere!