Rens dine frø

Enkelt, sjovt og sundt for både krop og sjæl.

5e7222d318656.jpeg

Rengöring är viktigt!

Rens altid dine frø, inden du sætter dem til at spire. Vores frø vokser udendørs på store marker. Snavs er blevet filtreret og blæst væk, men inden frøene når dig, er de ikke blevet renset yderligere. Sørg derfor for at vaske dine frø omhyggeligt, inden du går i gang med din dyrkning for at sikre, at de er rene. Omhyggelig rensning gør dine spirer og skud finere og giver dem en længere holdbarhed.

Alle vores frø er mikrobiologisk testet. Også spireevnen testes for at sikre kvaliteten af dyrkningsresultatet.

Rengøring med vand

Skyl frøene grundigt i en si under løbende vand fra hanen 20-30 sekunder.

Rengøring med vand og naturlige tilsætningsstoffer

Hvis du ikke tror, at det er nok med blot vand, er der mulighed for at rense frøene i naturligt rensende stoffer. Sådanne stoffer kan være bikarbonat, eddike eller citron.

  • Læg frøene i en skål sammen med det rensende stof og rør rundt.
  • Afslut med skylle frøene.

Dosering:
Bikarbonat 1-2 teskefuld, eddike 2 spiseskefuld og citron 2-3 spiseskefulde.

Pasteurisering

Pasteurisering betyder, at en fødevare opvarmes til en bestemt temperatur i et bestemt stykke tid for at fjerne eventuelle dårlige bakterier og mikroorganismer, og for at maden kan holde sig længere. Mælk, juice, vin og frø er nogle af de mest almindelige fødevarer, der pasteuriseres.

Når man pasteuriserer frø, varierer temperaturen og tiden fra frø til frø, hvilket kan være lidt vanskeligt at finde ud af. Derfor hjælper vi dig med det nedenfor! Frøenes følsomhed over for varmt vand kan være forskelligt fra parti til parti. I disse tilfælde er det kun dig, der kan teste, hvilken temperatur der er den bedste for dig.

Pasteurisering er en skrøbelig metode og anbefales kun for dem, der af forskellige årsager ønsker virkeligt klinisk rene frø. Mindre frø mister ofte spireevne under pasteurisering, mens store frø klarer sig helt fint!

  • Sæt en gryde med vand i kog.
  • Tag gryden af, når vandet koger, og vent, indtil den ønskede temperatur er nået. (Temperaturen afhænger af frøsorten)
  • Læg dine frø i en finhullet si, og sænk den ned i vandet, så frøene er dækket i cirka 5-15 sekunder. Rør rundt, så alle frøene kommer i kontakt med vandet!
  • Afkøl straks frøene under koldt løbende vand.

I videoen til højre hælder Jonas varmt vand over frøene i stedet for at dyppe dem ned i det. Denne metode er formodentlig ikke lige så effektiv.

Alla frön tål inte pastörisering (Minsta temperatur för pastörisering är 67°C). I de fall får man “upphetta” dem i kranens hetaste vatten, som kan bli mellan 50-60°C. Om det är salmonella man är orolig för (en bakterie som kan förekomma på alla livsmedel) sägs den dö vid en temperatur mellan 60-67°C .

Maxtemperaturer och tid för frön som tål pastörisering:
Alfalfafrön 72 °C
Broccolifrön 67 °C
Bockhornsklöverfrön 67 °C
Gröna ärtor 76 °C
Grönkålsfrön 67 °C
Gula ärtor 76 °C
Kikärtor 76 °C
Linser 76 °C
Mungbönor 76 °C
Rapsfrön 67 °C
Rädisfrön 67 °C
Rödkålsfrön 67 °C
Senapsfrön 67 °C
Vetekorn 70° C

Frön som är känsliga för pastörisering:
Fänkålsfrön, Krasse, Purjolöksfrön, Rödbetsfrön, Solrosfrön och Vitlöksfrön

Rengöra odlingsmaterial i keramik

Eftersom keramik (oglaserad) har egenskapen att suga åt sig fukt behöver den en rejäl rengör då och då. Om din odlingslåda får en unken doft, eller doft över huvud taget, rekommenderar vi att koka den i renande ämne! Varannan eller var tredje månad kan vara en bra regel att följa. Så här gör Groddjonas när han rengör sin odlingslåda i keramik.

Husk!

Efter iblødsætning kan det være smart at rense frøene igen, da skidtpartikler kan løsne sig, når frøene svulmer op. Det gør du ved at skylle frøene med koldt vand et par ekstra gange!