DYRKNING AF SPIRER

Enkelt, sjovt og sundt for både krop og sjæl.

Hvad sker der, når man dyrker spirer?

Frø, der endnu ikke er begyndt at spire, gør alt for at bevare og beskytte deres livsvigtige næringsstoffer, hvilket gør det meget svært for os at absorbere deres nyttige elementer, men så snart frøet får vand og begynder at spire, sker den magiske forandring! Sovende enzymer vågner til live, mineraler og proteiner bliver lettere at absorbere for vores krop, og vitaminmængden stiger markant!

Grundprincip for dyrkning af spirer:

  • Rens frøene.
  • Læg frøene i blød for at aktivere dem.
  • Vanding –  skyl spirerne med vand, når de er næsten tørre, og lad vandet løbe helt af.
  • Høst, når spirerne har fået den ønskede størrelse!

Rens dine frø

Start altid med at rense dine frø, før du lægger dem i blød eller dyrker videre på dem. Læs mere om rensning her.

Iblødsætning

Det er forskelligt fra frø til frø, hvor lang tid de skal ligge i blød. Store frø som bønner, linser og bælgfrugter bliver bedst ved at ligge i blød i 24 timer. Mellemstore og mindre frø som radiser, raps, lucerne og bukkehornkløver har bedst af mellem 8-12 timer. Der er også frø, der har bedst af slet ikke at komme i blød. Brøndkarse, chia og sennep frigiver vandopløselige fibre/gele ved kontakt med vand. Så ligger de og “bader” i deres eget gele, hvilket er tilstrækkeligt. Denne regel gælder ikke 100 %, da ærter kun bør sættes i blød i 12 timer.

Hvis du sætter frøene i blød i mere end 12 timer, kan det give et bedre slutresultat, hvis vandet skiftes ud efter halvdelen af tiden.

Hvad sker der, hvis man sætter dem i blød i for kort eller for lang tid?

Lad os sige, at du ikke sætter dine frø i blød og kun vander dem én gang om dagen. Så tager spiringen 1-2 dage længere, og der vil være mange frø, som ikke kommer til at gro. Hvis du på den anden side sætter frøene i blød i lang tid og vander dem 2-3 gange dagligt, er det mest sandsynligt, at spirerne bliver overvandet og rådner.

Hvis du bemærker, at nogle bælgplanter ikke vokser, men bliver i deres normale hårde form, kan det hjælpe, hvis de sættes i blød i varmt vand. Ca. 35 – 40 °C

Skylning

For virkelig at få succes som spiredyrker skal du forstå det grundlæggende vandingsprincip.

En del frø klækker umiddelbart efter iblødsætning, mens andre frø måske skal vandes 1-2 gange, før halen viser sig. Det er vigtigt, at frøene konstant er fugtige, før spirerne titter frem. I denne periode kan det være effektivt med en sprayflaske.

Så snart spirerne er begyndt at få en lille hale, skal de først vandes, når de har absorberet alt eller næsten alt vandet fra den foregående vanding. Hvor ofte de skal vandes, afhænger af frøenes sort, temperatur, dyrkningsmateriale og ilttilførsel.

Frøene skal således holdes konstant fugtige, indtil de har fået en lille spire. Dette tager 1-3 dage afhængigt af frøsorten. Når spirerne er kommet ud af skallen, skal du vente med at skylle dem, indtil de har suget alt vandet til sig. Dette er ekstra vigtigt for de mere følsomme frø som f.eks. broccoli, rødkål, raps, grønkål og løg.

Sollys

Sollyset påvirker resultatet af dine spirer. Hvis du dyrker dem i totalt mørke, bliver spirerne mere hvide og får ikke grønne blade, som de ellers får, hvis de dyrkes i lys. Generelt får spirerne en mere bitter smag, hvis de dyrkes i sollys, især mungbønner, lucerne og andre spirer, der ikke har så kraftig smag. Løgspirer og andre sorter med meget karakteristisk smag påvirkes ikke så meget. Hvis frøene kun dyrkes i 3 dage, er sollys ikke så vigtigt.

Vi anbefaler normalt vores kunder at prøve sig frem med sollyset for at se, hvilken balance de bedst kan lide. Lad ikke din spirebeholder være i direkte sollys. Dette kan generere for meget varme og en forrådnelse kan begynde.

Høstning og opbevaring

Det er vigtigt at høste spirerne på det rette tidspunkt. Når frø omdannes til spirer, bruger de kuldioxid, vand og lagret næring fra frøet. Afhængigt af frøsorten er der ikke mere lagret næring efter et vist antal dage. Hvis du derfor lader dine spirer vokse for længe, bliver der mindre koncentration af næringsstoffer, og spirerne bliver mere fyldt med vand. Høstede spirer skal opbevares i tør tilstand i køleskab i lukket beholder. Sørg for ikke at lægge våde spirer i lukkede beholdere, da det reducerer holdbarheden markant. Man kan fryse spirer, der er beregnet til brug i smoothies eller gryderetter.

Husk følgende!

  • Når den yderste del af spiren krymper, vil spiren ikke længere vokse. Jo længere du venter med at høste efter dette sker, desto brunere får halen dem. For at modvirke dette skal du reducere iltforsyningen. En spirebeholder med stort hul kan dækkes med et køkkenhåndklæde eller lignende.
  • Rensningen er essentiel. Jo bedre du renser dem, jo bedre kvalitet får du! Læs mere om det her.
  • Som tommelfingerregel skal du altid prøve at få frøene/spirerne til at blive næsten tørre mellem hver vanding. Temperaturen, mængden af frø og frøsorten er faktorer, der påvirker, hvor hurtigt frøene tørrer.
  • Høst i rette tid!
  • En almindelig fejl er at vand for meget

Fimrehår/rodhår/fibriller:

Når man dyrker spirer og skud, er det vigtigt at kende begreberne om fibriller, fugtige fimrehår, rodhår eller lignende. Fugtige fimrehår er (som det lyder) kun fugt, som spirehalens fimrehår har opfanget. Fimrehår er små minirødder, der folder sig ud for at opfange den sidste fugt i luften, når spiren begynder at tørre ud. På billederne nedenfor kan du se rosenradise (til venstre) og raps (til højre) med en stor mængde fimrehår. Fugtige fimrehår er IKKE tegn på dårlige spirer, snarere tværtimod. Det er et tegn på spirer med friske haler, der gør deres arbejde godt! Radiser, broccoli, grønkål og raps får ofte fibriller.