Det er forskelligt fra frø til frø, hvor lang tid de skal ligge i blød. Store frø som bønner, linser og bælgfrugter bliver bedst ved at ligge i blød i 24 timer. Mellemstore og mindre frø som radiser, raps, lucerne og bukkehornkløver har bedst af mellem 8-12 timer. Der er også frø, der har bedst af slet ikke at komme i blød. Brøndkarse, chia og sennep frigiver vandopløselige fibre/gele ved kontakt med vand. Så ligger de og “bader” i deres eget gele, hvilket er tilstrækkeligt. Denne regel gælder ikke 100 %, da ærter kun bør sættes i blød i 12 timer.
Hvis du sætter frøene i blød i mere end 12 timer, kan det give et bedre slutresultat, hvis vandet skiftes ud efter halvdelen af tiden.
Hvad sker der, hvis man sætter dem i blød i for kort eller for lang tid?
Lad os sige, at du ikke sætter dine frø i blød og kun vander dem én gang om dagen. Så tager spiringen 1-2 dage længere, og der vil være mange frø, som ikke kommer til at gro. Hvis du på den anden side sætter frøene i blød i lang tid og vander dem 2-3 gange dagligt, er det mest sandsynligt, at spirerne bliver overvandet og rådner.
Hvis du bemærker, at nogle bælgplanter ikke vokser, men bliver i deres normale hårde form, kan det hjælpe, hvis de sættes i blød i varmt vand. Ca. 35 – 40 °C