DYRKNING AF SKUD OG KORNGRÆS

Når spirer får lov til at gro det samme stedudvikler de sig efter et stykke tid til skud.

20190205231617

Hvad sker der, når du dyrker skud?

Når spirer får lov til at gro det samme sted, dvs. ikke bliver flyttet under vanding, udvikler de sig efter et stykke tid til et skud. Skud vil vokse ved hjælp af sollys og vil derved udvikle større og kraftigere blade. Mange af vores frøsorter kan dyrkes som både spirer og skud!

Rensning og dosering

Start altid med at rense dine frø, før du dyrker videre på dem. Læs mere om rensning og de forskellige metoder her.

Frø svulmer meget forskelligt op under iblødsætning, hvilket gør det vanskeligt at angive en generel regel for dosering. Vi hjælper dig med dette for hver enkelt slags frø i vores dyrkningsinstruktioner længere nede på denne side.

Iblødsætning

Frø får kun én chance for at gro. Af den grund kan de være lidt forsigtige, inden de titter ud af skallen. Ved at lægge frøene i blød et bestemt antal timer, forsikrer vi dem om, at betingelserne for succes er der. Vi “aktiverer” frøene.

Det er forskelligt fra frø til frø, hvor lang tid de skal ligge i blød. Store frø som bønner, linser og byg har bedst af en iblødsætning på hele 24 timer, mens mellemstore og små frø som lucerne, radise, raps og broccoli kan nøjes med  i 8-12 timer. De store ærter er en undtagelse, da den kun skal ligge i blød i 12 timer.

Hvis du sætter frøene i blød i mere end 12 timer, kan det give et bedre slutresultat, hvis vandet skiftes ud halvvejs.

Vanding

Efter at frøene har ligget i blød, spredes de ud på dyrkningsfladen og holdes fugtige ved hjælp af at sprøjte vand på dem. De første par dage er kritiske, da det er der, de hurtigst tørrer ud. Der er mulighed for at dyrke frøene, indtil de har en synlig hale, og derefter sprede dem ud på dyrkningsfladen. I de 3-4 dage skal beholderen altid være dækket med et låg eller et viskestykke.

Sollys

Sollys er den helt store faktor, der adskiller skud fra spirer. Skud vil nemlig gerne have lys, når de gror!  Det er årsagen til, at skud får grønnere og kraftigere blade. Det er sollyset, der danner klorofyl i planterne, hvilket er et stof, der har vist sig at have en rensende virkning.

Ved at lade skuddene stå i mørke de første 3-4 dage og derefter flytte dem til et lysere miljø, får de en længere stilk. Denne metode bruges ofte af kommercielle avlere, særligt til ærteskud.

Høstning og opbevaring

Høst dine skud, efterhånden som de bliver færdige, ved at skære dem af ved den nederste del af stilken. Man kan også sætte skuddet i køleskabet for at “standse” væksten. Man skal bare sørge for, at deres rødder får vand. Nedenfor forklarer vi, hvornår de forskellige sorter skal høstes.

Afskårne skud skal opbevares tørt i lukket beholder i køleskab. Alternativt kan de fryses til fremtidig anvendelse i smoothies.

Dyrke på SPROUTLY-GEL

SPROUTLY-GEL er et pulver lavet af røde alger. Pulveret skaber et gelatinøst stof, når det koges i vand. Frø til dyrkning af skud spredes på gelen og dækkes med et låg eller et håndklæde. Skotterne er tilfreds med vand fra gelen og behøver aldrig at vandes

Du har brug for:
SPROUTLY-GEL, vand og en skål

 • Kog 0,3 tsk (1.6 gram) sproutly-gel pr. 2 dl vand.
 • Lad koge i 15 sekunder, og hæld derefter væsken i den ønskede form / skål.
 • Lad væsken afkøle, indtil den stivner, hvilket gør processen hurtigere ved at sætte den i køleskabet.
 • Spred frøene på den størknede gel. Jo tættere du spreder frøene, jo mere kompakte får du. Hvis du spreder dem tyndt, kan det give skud, der er større og mere kraftfulde. Afslut med at sprøjte frøene meget let, 2-3 spray.
 • Dæk derefter skålen med et låg / håndklæde og lad det stå i ca. 3 dage. Jo længere de står i mørket,
  jo længere de bliver.
 • Tag skuddene ud i sollys, og lad bladene udvikle sig. Høst efter 5-7 dage.

Tips fra Spirejonas:
– Hvis du ser, at der efter et par dage dannes en overflade af vand oven på gelen, kan du hælde dette forsigtigt.

Dyrke skud kun med vand

Ligesom spirer kan man dyrke skud med kun vand som hjælp. De kan spredes på et almindeligt fad med kant eller i en spirebeholder. Hydroponisk betyder arbejdende vand.

 • Rens frøene
 • Læg frøene i blød i den påkrævede tid
 • Spray frøene ud på dyrkningsfladen
 • Spray frøene til, så snart de ser tørre ud, og dæk dem til med låg, viskestykke eller andet
 • Løft låget eller viskestykket, så snart spirerne udvikler sig til rødder, og skuddene begynder at bevæge sig opad. Vent med dette så længe som muligt.
 • Så snart der er dannet en stabil rodmåtte, og skuddene sidder fast, kan du begynde at vande med løbende vand fra hanen. Husk at hælde vandet fra efter skylning.

Tips fra spirejonas:
-De første dage er kritiske. Pas på, at frøene/spirerne ikke tørrer ud.

Doseringen er væsentlig. Sørg for at sprede frøene, så de dækker hele overfladen. For lidt frø vil resultere i, at den afgørende rodmatte ikke får lov til at dannes.

DYRKE SKUD I JORD

Skud har ikke brug for jord for at vokse, men det holder frøene fugtige, hvilket er nødvendigt for at aktivere så mange frø som muligt. Alle frø kan dyrkes som skud i jord. Efter 5-6 dage siges skuddene at optage næringen fra jorden!

Du har brug for:

Beholdere, jord, sprayflaske og vand.

 • Læg frøene i blød i den påkrævede tid (ikke alle frø behøver at blive lagt i blød).
 • Gør jorden fugtig, og spred frøene ud jævnt fordelt. Frøene kan sås relativt tæt, gerne så de ligger lige ved siden af hinanden.
 • Dæk frøene til med låg, viskestykker eller andet.
 • Hold jorden og frøene fugtige ved at sprøjte dem til med vand, så snart de ser tørre ud. 1-2 gange om dagen plejer at være fint!
 • Efter 4-5 dage kan sprøjtemetoden udskiftes med løbende vand.
 • Høst skuddene ved at klippe dem af ved den nederste del af stænglen.

Tips fra Groddjonas:
Husk at høste skuddene i tide! Skuddene udvikler sig nemlig til små planter, hvis de får lov til at gro for længe. Mange skud mister da deres nyttige egenskaber og mister den gode smag. Nogle skud, f.eks. radise og rødkål, kan på den anden side udvikle sig til lækre bladsalater, hvis de får lov til at fortsætte med at vokse! Læs mere om det her.