SPROUTLY's SPIRESKOLE

Spirer og skud kan dyrkes indendørs året rundt og behøver kun vand for at gro.

FAQ - Almindelige spørgsmål og svar

Spirer og skud er frø, der er begyndt at vokse. Man kan sige, at det er den første og anden form, som en plante har i løbet af sin livscyklus. Frø indeholder alle den færdige plantes egenskaber og har naturligt en koncentreret kraft for at kunne overleve deres første kritiske fase i livet, før de kan udvikle rødder, der optager næring fra jorden.

Der er kun brug for vand for at få et frø til at begynde at vokse. Hvis du holder et frø fugtigt ved stuetemperatur, bliver det aktiveret og begynder at spire. Afhængigt af sorten kan man efter 3 til 7 dage høste spirer eller skud!

SPIRER

Spirer er det første stadie i en plantes livscyklus. Der kommer en lille hale ud gennem frøskallen, og den leder efter noget at rodfæste sig i, som ikke findes. Derfor er spirer ofte krogede og drejede som følge af den ivrige søgen efter rodfæste. Efter høstning spiser man det hele af spiren, både frø og hale.

SKRUD

Skud er spirer, som har fået mulighed for at sætte rødder. Når roden har fået fæste, skubber den et skud op mod himlen i sin ivrige søgen efter sollys. Med hjælp fra sollyset udvikler skuddene grønne blade. Skuddet klippes af ved roden eller ærten/linsen/frøet. Skud kan dyrkes på en plan overflade, i jord eller på fugtig køkkenrulle.

BLADSALAT OG KRYDDERURTER

Bladsalat og krydderurter er skud, som dyrkes i jord og som udvikler flere og større blade, som f.eks. rucola, basilikum eller babyspinat. For at dette kan ske, er der brug for sollys eller vækstlys. Bladsalater og krydderurter afskæres over det laveste bladpar, så der kan vokse nye skud op.

Da spirer, skud eller bladsalat er en naturlig proces for frøet, før det udvikler sig til en plante eller grøntsag, kan alt, hvad der kan dyrkes som skud og bladsalat, også dyrkes som spirer. Nogle frø passer dog bedre til den ene form end den anden. Solsikkeskud er sådan et frø, da deres skal ikke kan spises. Under fanerne “Dyrkning af spirer” og “Dyrkning af skud” finder du information om, hvilken form der er bedst for de forskellige frø.

Når spirerne er færdige med at vokse, skal de opbevares i lukket beholder ved køleskabstemperatur. Når skud har nået den ønskede længde, kan hele skuddet lægges på køl i køleskabet eller klippes af ved roden og opbevares på samme måde som spirer. Spirer, som opbevares i lukket beholder, må ikke være fugtige. Spirer, som opbevares i åben beholder, skal helst holdes lidt fugtige ved at blive skyllet hver anden dag.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar på dette, da det er et spørgsmål om smag. I de fleste tilfælde vil sollys gøre spirerne grønnere, hvilket atter kan ændre smagen til den mere bitre side. Jan Eric er en af vores dyrkningseksperter, og han beskriver det som om, at sollyset fjerner den søde smag. At dyrke dem i totalt mørke er ikke en nødvendighed, men det kan være at foretrække for nogle sorter. Særligt mungbønner!

Jonas, der har skrevet indholdet til hele vores spireskole, siger imidlertid, at hvis spirerne kun får lov til at gro i 3 dage, vil lyset ikke påvirke spiren og smagen. Når han dyrker kålspirer (rødkål, grønkål og broccoli), som får lov til at gro i hele 4-5 dage, dyrkes de i totalt mørke.

Især mungbønner kan få en lilla farve på toppen af bønnerne, når de har fået en vis mængde lys. Det er ikke altid det sker, men nogle gange. Dyrk mungbønnerne i totalt mørke, så de ikke får en dårlig smag (hvis du lader dem gro i mere end 3 dage).

Spirer, som opbevares i køleskab, har en udløbsdato på 1-2 uger. Hvis de dog opbevares korrekt. Sørg for, at de ikke er våde, når de anbringes i lukkede beholdere! Dette er meget vigtigt.

Når vi får frøene hjem til os her hos Sproutly, har vi 1 eller 2 års holdbarhed. Vi sørger for at opbevare dem køligt og uden fugt. Vi sender aldrig frø, som har mindre end 8 måneders holdbarhed.

For begyndere er “det hvide fnug” eller “fibrillerne” på spirens hale ofte en kilde til lidt uro. Men der er ingen fare, så længe det forsvinder, når spirerne skylles. Det hvide fnug er kun fugtighed, der får en form, som i nogle tilfælde ligner skimmel. Det forekommer normalt på radise- og kålspirer, såsom radisespirer, rapsspirer, broccolispirer og grønkålsspirer. På billedet til venstre kan du se, hvordan fibriller kan se ud. Til forskel fra skimmel kommer fimrehår fra den nederste del af halen og forsvinder næsten fuldstændigt efter vanding. Skimmelsvamp kan derimod vokse overalt og forsvinder ikke ved vanding.